Primorci beremo 2009 Knjige, ki jih lahko prebirate v prijektu Primorci beremo 2009
PRIMORCI BEREMO 2015 - Slovensko leposlovje navdušuje že deveto leto

Primorske knjižnice so že devetič zapored zaključile akcijo spodbujanja branja slovenskih avtorjev – Primorci beremo 2015. Gre za najširši projekt spodbujanja bralne kulture med odraslimi v Sloveniji, ki se za bralce začenja 23. aprila - ob Svetovnem dnevu in noči knjige, zaključil pa se je 11. novembra 2015. Posebnost projekta je, da bralci berejo izključno leposlovna dela slovenskih avtorjev. Smisel projekta Primorci beremo je ohranjanje in zavedanje pomembnosti jezika, zlasti branja v maternem jeziku in utrjevanju občutka pripadnosti kulturnemu prostoru.

Rezultati branja so sledeči: akcija je letos k branju slovenskih avtorjev pritegnila 887 bralcev in bralk, ki so skupaj prebrali 7.602 knjig. Takih, ki so prebrali pet proznih del in eno pesniško zbirko ter uspešno zaključili projekt, je 733.

V devetih letih je akcija k branju pritegnila 7.146 bralcev, ki so prebrali že kar 53.277 knjig izvirnega slovenskega leposlovja, kar dokazuje, da se lahko slovensko leposlovje in poezija kosata z uspešnicami svetovnega kova. V teh letih so bralci izbirali med 440 naslovi proznih del in 84 naslovi pesniških zbirk iz bralnega seznama Primorci beremo. Med najbolj branimi so bile letos Nona Janeza Bitenca, Iskanje Eve Damjana Šinigoja, Izbrane rozine v akciji Andreja Rozmana Roze, Piarovka Petje Rijavec, Ogenj, rit in kače, niso za igrače Milene Miklavčič. Rezultati potrjujejo, da je taka akcija ne le dobrodošla v našem prostoru, temveč, da Slovenci z zanimanjem berejo Slovence, da slovenske uspešnice zbujajo veliko zanimanja, bralci prepoznavajo odličnost slovenskega jezika. Mnogo bralcev prav skozi ta projekt spoznavajo poezijo, projekt kot tak omogoča prebiranje del uveljavljenih avtorjev kot tudi literarne svetove mlajše generacije slovenskih piscev ali avtorjevih prvencev. Primorski bralci ponovno dokazujejo, da je branje slovenskega leposlovja užitek in razvedrilo.

V projekt je vključenih devet splošnih knjižnic iz vse primorske regije, in sicer Lavričeva knjižnica Ajdovščina, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica, Mestna knjižnica Izola, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, Kosovelova knjižnica Sežana, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin ter Narodna in študijska knjižnica v Trstu s Knjižnico Damirja Feigla v Gorici.

Projekt vsako leto finančno podpre Javna agencija za knjigo RS, knjižnice pa se v tej akciji povežejo z založbami in knjigarnami, ki jim omogočijo nakup knjig po ugodnejših cenah.

Letošnji zaključek projekta bodo knjižnice obeležile z literarnimi srečanji med 20. novembrom in 10. decembrom, in sicer: Kosovelova knjižnica Sežana ter Narodna in študijska knjižnica v Trstu bosta 20. 11 gostili Mileno Miklavčič, Knjižnica Ilirska Bistrica bo 20.11. ob 18. uri gostila Cirila Zlobca, 26.11. bo Osrednja knjižnica Srečka Vilharja v Kopru 26.11. gostila Marka Pavliho, Lavričeva knjižnica v Ajdovščini bo 1.12. ob 18.30 gostila Vesno Milek in Borisa Cavazzo, Mestna knjižnica Idrija bo 2.12. gostila Petjo Rijavec ob 18. uri, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin bo 3.12. ob 19. uri gostila Meto Osredkar, Mestna knjižnica Izola bo 3.12. ob 19. gostila Svetlano Makarovič, Goriška knjižnica Franceta Bevka pa 10.12. pa Marka Derganca in Emila Filipčiča.


Več o projektu: http://www.tol.sik.si/primorci-beremo/

Podrobnosti lahko preberete na domačih straneh knjižnic.


Za dodatne informacije v zvezi s projektom:


Marina Hrs,
Mestna knjižnica Izola,
Tel.: 05 66 31 284/285,
Mobi: 031 321 460 in
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Knjižnica

Število vključenih

Število prebranih knjig

Ajdovščina

144

1.150

Idrija

120

1.187

Ilirska Bistrica

111

875

Izola

66

719

Koper

67

626

Nova Gorica

65

564

Sežana

78

756

Tolmin

83

657

Trst z Gorico

153

1.076

SKUPAJ

887

7.610

 

Facebook skupina

Facebook skupina Primorci beremo 2009Pridružite se naši skupini na spletni skupnosti
Facebook
!

 
Primorci beremo je skupni projekt primorskih knjižnic.
Sodelujoce knjižnice Lavričeva knjižnica Ajdovščina Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper Mestna knjižnica in čitalnica Idrija Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica Kosovelova knjižnica Sežana Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica Mestna knjižnica Izola Narodna in študijska knjižnica Trst s Slovensko knjižnico Damirja Feigla v Gorici